Çocuk Ortodonti Tedavisi

Her çocuğu 6 yaşından itibaren düzenli şekilde bir ortodonti uzmanının görmesi, onun herhangi bir sorunu olup olmayacağı ile ilgili size çok fazla bilgi verebilir. Hiçbir müdehale yapılmayabileceği gibi, bazı ufak önlemlerle büyük sorunların önüne geçilmesi sağlanabilir. Parmak emme, uzun soluklu biberon veya emzik kullanımı, dil itimi, ağız solunumu gibi kötü alışkanlıkların sebep olduğu kemiksel ve dişsel sorunların önüne geçmeyi ve tamamen durdurmayı sağlayabilir. İlerde anca çekimli tedaviyle düzelebilecek çapraşıklık ve yer darlıklarının önüne geçip tüm dişlere rahatça yer açılmasını sağlayabilir. Dar ve geride kalmış üst çene kemiklerinin rahatça genişleyip ileriye alınmasını sağlayabilir. Bazı vakalara erken müdehale edilir, bazı vakalara süt dişlerinin değişip daimi dişlerin gelmesine yakın yani 9-10 yaş civarı müdehale edilir, bazı vakalara ise 16-17 yaşından önce başlanmaz. Çocuk ortodonti tedavisi ile ilgili sorularınız için bu yazımızı okuyabilirsiniz. Randevu ve bilgi almak iletişim bölümümüzden bize ulaşailirsiniz.

Çene Aparatı ile Çene Genişletme

Üst çenenin dar kalması yer darlığı ve çapraşıklığa sebebiyet verebileceği gibi alt çenenin de dar kalmasına ya da sağa veya sola kayarak asimetrik büyümesine sebebiyet verebilir. Bu farkedildiği anda önüne geçilmesi gereken bir sorundur. Alt çeneyi genişletmek ise üst çeneyi genişletmekten biraz daha komplike oldugu için vakayı erken yaşta yakalamak çok önemli bir avantajdır. Doğru yaşta çeneleri genişletmek bize yer kazandıracağından çapraşıklık ve yer darlıklarını diş çekmeden üst çene genişletme ve alt çene genişletme aparatı ile tedavi etmemizi mümkün kılar.

Hareketli Apareyler

6 – 10 Yaş arası çocuklarda, acil müdahale etmemiz gerektiğinde kullandığımız aygıtlardır. Yemek yemek dışında 24 saat kullanılması başarılı olmamızı sağlayacak ana unsurdur. Yemek yerken çıkartılabilmesi, özgürce yemeyi ve istenilen ağız hijyeninin sağlanmasını mümkün kılar.

Ağız Dışı Aygıtlar

6 yaşından itibaren üst çene kemiği gelişmini tamamladan yapılan müdehalelerle kemiklere ameliyatsız istenen şekilleri vermek mümkündür. 6 yaş kemiksel sorunlarda tedaviye başlama alt sınır yaşıdır. Üst çenesi geride kalmış bir hastanın çenesi arzulanan noktaya anca 6-7 yaş civarı uygulanan Yüz Maskesi tedavisiyle gelinebilir. İleride konumlanmış üst çene kemiği ileride sadece diş çekerek ya da ameliyatla düzeltilebilecekken erken yaşta müdehaleyle,Servikal ya da Oksipital Headgear kullanımı ile geriye alınarak hem dişler, hem okluzyon hem de profil görüntüsü değiştirilerek çocuğunuza bambaşka bir görüntü kazandırıp gençlik yıllarını keyifle geçirmesini sağlayabilir.

Fonksiyonel Tedavi

Büyüme gelişme kuvvetlerinin yönlendirilmesi ve artırılmasıyla alt çene kemiğinin ileriye alınması sağlanarak ideal kapanış elde edilebilir. Doğru yaş ve doğru teşhis en önemli iki kriterdir. Doğru teşhis için lateral sefalometrik röntgen analizi gereklidir.

Koruyucu Önleyici Ortodonti

Amaç, çocukta ortodontik anomalinin oluşmasını önlemektir. Uzun süreli parmak emme, biberon veya emzik kullanımı, ağız solunumu gibi kötü alışkanlıklar ya da erken kaybedilen, çürümüş ve tedavi edilmemiş sütdişleri, çene kemikleri ideal oranlarda olsa bile ilerde kapanış bozukluklarına, çapraşıklığa veya gömük kalmışdişlere sebebiyet verebilir.

Molar Distalizasyonu

Erken süt dişi kaybı sebebi ile öne devrilmiş ve sonradan gelecek dişlerin yerini çalmış Molar ( Azı ) dişlerin eski yerlerine kaydırılmasına Molar Distalizasyonu denir. İkinci büyük azı dişleri 12 yaşında sürdüğünden dolayı, 12 yaşından önce uygulanması tedaviyi daha başarılı kılar.

Gömük Diş Sürdürme

Gömük kalmış dişlere cerrahi olarak ulaştıktan sonra ortodontik kuvvet uygulanması ile dişlerin ağıza sürdürülme işlemidir.

Çekimli Tedavi

Yer darlığı haddinden fazla olan ortodonti tedavisine gelmekte biraz geç kalmış vakalarda röntgen analizi ve model analizi ile planlanmış bazı dişlerin çekimi ve diğer tüm dişlerin düzeltilmesi yoluyla ideal kapanışın sağlandıgı vakalardır.