Ortognatik cerrahi öncesi ve sonrası

Ortodonti tedavisinin devamında ortognatik cerrahi operasyonuna girecek hastalar öncesinden detaylı olarak bilgilendirilmelidir. Bu hastaların, ameliyat öncesi akıllarından geçen tüm sorular cevaplanmalı ve ameliyata içleri rahat girmelidirler. Sıklıkla karşılaştığım ameliyat öncesi ve sonrası soruları burada soru cevap şeklinde yazmak istiyorum.

1) Ameliyata girmeden  önce neden tel tedavisi görmem gerekiyor. Direk ameliyata girsek olmaz mı?

– Ortognatik cerrahi öncesi ortodonti tedavisi, dişlerinizi, kemiğinizin alacağı son şekle göre dizmek için yapılır. Yani ameliyatta yerleri ve duruşları değişen kemikler sabitlendiğinde, ortodonti tedavisi sayesinde dişleriniz ideal kapanışa gelir. Başlangıçta, yeri ve duruşu yanlış olan kemik yapısında dişler kompenzasyon dediğimiz mekanizmayla kendilerini öne ya da arkaya eğerler ve ellerinden geldiğince alt- üst dişler birbirlerine yaklaşmaya çalışırlar. Biz onları ideal aks açısına getirir ve ameliyat sonrası yeri ve açısı değişmiş kemiklerin ve dişlerin birbirilerine ideal ve paralel olarak konumlanmalarını sağlarız. Dolayısıyla ameliyat öncesi ortodonti tedavisi şarttır. Bazen 6 ayda ameliyata hazır hale gelinebilir, bazen bu süre vakaya göre 1-1,5 seneyi bulabilir.

2) Ameliyattaki en büyük risk nedir, başıma neler gelebilir? İstediğim estetik cerraha ameliyat olabilir miyim?

Ortognatik cerrahi planlamayı bilen, tecrübeli bir ortodonti uzmanı, ortognatik cerrahi alanında uzmanlanmış bir plastik cerrah kombinasyonu riskleri minumuma indirmeyi sağlar. Ortodonti uzmanı, vakayı ameliyata hazırlar, yüz ve çene kemiklerinin kaç mm nereye ne yönde hareket edeceğini yani ameliyatı planlar, ameliyatta kullanılacak splintleri hazırlar, ve ameliyat sonrası tedavinin son aşamalarını yerine getirir. Uzun soluklu bu yolda güveneceğiniz ve kendinizi tamamen emanet edeceğinizi hissettiğiniz ortodonti uzmanı esastır.  Tedaviye başladığınız ortodonti uzmanının güvendiği ve beraber çalıştığı bir estetik cerrah doğru seçim olacaktır. Ortodonti uzmanınız size bu yönde bir kaç alternatif sunacaktır.

Ameliyat deyince, en büyük risk genel anestezi akla gelir. Bunun için tam teşekküllü bir hastanede, iyi bir genel anestezi uzmanının da ameliyatta olması önem arz eder. Kısacası riskler , işini bilen ehil hekimler tarafından yapıldığında minumuma iner. Ameliyat sonrası, ilk 48 saat kusma, ve sızıntı şeklinde kanama devam edebilir. 1 gece mutlaka, duruma göre  2 veya 3 gece hastanede  kalmanız gerekebilir.

3) Ameliyat sonrası ne zaman ne yiyebilirim?

Ameliyat sonrası çene yaklaşık 10 gün kadar hiç açılmadan, toplamda 3 hafta lastiklerle bağlanır. Bu bağlamda bu süre zarfında pipetle beslenme gerekmektedir. İlk on günden sonra hasta, lastiklerini takıp çıkarabilir hale gelir ve o aşamada çene egzersizleri de başlar. Çorba içinde balık ve iyice yumuşamış kıyma, ufakça kıyılmış et ve tavuk ile beslenme devam eder. Destekleyici et suları, vitaminler hastayı canlandıracak ve rahatlatacaktır.

4) Splint çıkartıldıktan sonra ne olacak?

Ortodonti tedaviniz  ameliyat sonrası yaklaşık 2- 6 ay kadar devam edecektir. Bu vakanıza ve kas adaptasyonuna göre değerlendirilip doktorunuz tarafından söylenecektir. Çok ciddi rotasyonlar ve çok geride konumlanmış alt çenelerin düzeltilmesinde ameliyat sonrası tedavi süreci 6 ayı bulur.